Connect with us

Festivaly

Súboj talentov v klube Jazztikot: Kto sa stane hviezdou Bratislavských jazzových dní 2025?

Klub Jazztikot privíta vo štvrtok 17. októbra nádejných hudobníkov v rámci súťaže Pódium mladých talentov, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou festivalu Bratislavské jazzové dni 2024. Súťaž, ktorá prebieha aj vďaka podpore Slovenských elektrární, dáva mladým kapelám príležitosť predstaviť svoju tvorbu a získať možnosť vystúpiť na hlavnom pódiu Bratislavských jazzových dní v roku 2025. Vstup na koncerty je zadarmo, ak sa počas koncertov zapojíte do hlasovania, máte šancu vyhrať lístok na tohtoročné jazzáky.

Tento ročník prinesie vystúpenia týchto štyroch talentovaných kapiel. Podporiť ich môžete nielen priamo v Jazztikote 17. októbra, ale už teraz v online hlasovaní – https://kultura.sme.sk/c/23395547/hlasujte-kto-bude-talentom-bratislavskych-jazzovych-dni.html

Iako Bei – Táto skupina, ktorá má za sebou dva albumy Pursuits in 1ife: Cortex Labyrinthus (2018) a Pursuits in 2ife: Vortex Fragoris (2023), posúva hranice svojho žánru. Ich debut bol nominovaný na cenu Radio_Head_Awards v roku 2019, a odvtedy sa etablovali ako výrazná súčasť alternatívnej scény. Ich jedinečná kombinácia basy, bicích, klávesov a spevu prináša progresívny rock so zvukom, ktorý sa vymyká bežným šablónam.

Lenka Gálisová Quartet – Táto jazzová formácia už stihla získať niekoľko prestížnych ocenení, vrátane Objavu roka a Ceny za presvedčivý vokálny výkon (Nové tváre slovenského jazzu 2020). Ich debutový album V Znamení Návrat (2023) prináša citlivé interpretácie jazzových štandardov a kompozícií od ikon ako Ella Fitzgerald, Miles Davis či Chick Corea. Lenka Gálisová Quartet je známy aj svojimi vystúpeniami na významných festivaloch.

Peter Palaj Quartet – Táto kapela kombinuje autorské skladby a jazzové štandardy. Peter Palaj je absolventom Janáčkovej akadémie a má na konte dva albumy – News For Peter (2019) a Second Avenue Stroll (2024). Jeho tvorba spája technickú zručnosť s hlbokou hudobnou emóciou a kapela patrí k etablovaným menám súčasnej jazzovej scény na Slovensku.

Andrej Farkaš Quartet – Andrej Farkaš, mladý talent slovenského jazzu, prichádza s čerstvým albumom Andrej Farkas Quartet feat. Sandor Molnar, Krisztian Pecek Lakatos & David Hodek (2024). Album sa pohybuje v štýle post-bopu, s vplyvmi moderného jazzu a odkazom veľkých mien ako Herbie Hancock a Michael Brecker. Andrejovo energické a sofistikované vystupovanie z neho robí jedného z najsľubnejších mladých umelcov súčasného jazzu.

Koncert sa uskutoční 17. októbra o 18:00 v klube Jazztikot. Vstup na podujatie je voľný a víťaz, ktorého vyberie publikum a odborná porota, získa možnosť vystúpiť na hlavnom pódiu Bratislavských jazzových dní 2025. Jeden z hlasujúcich fanúšikov v Jazztikote vyhrá permanentku na tohtoročné Bratislavské jazzové dni Slovenská sporiteľňa 2024 na ktorých vystúpia ako Alfa Mist, GoGo Penguin, Richard Galliano NYT Trio, Bill Frisell Four, Bia Ferreira a Steve Coleman Five Elements. Súťaž Pódium mladých talentov je organizovaná vďaka podpore Slovenských elektrární.

zdroj: Silvia Turnerová

Click to comment

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Jazzáky už o mesiac, skvelý program s hviezdami celého sveta

Festivaly

Jazzáky aj tento rok hľadajú hudobné talenty

news

Koncertný večer s francúzskou, českou a slovenskou jazzovou špičkou

Festivaly

Advertisement
Advertisement

Hlavní partneri:

Connect