Connect with us

Kultúra

Jedinečný divadelný projekt učí stredoškolákov, ako komunikovať nekonfliktne

Mladí ľudia majú stále väčšie problémy s komunikáciou. Nedávny prieskum spoločnosti Upswitch napríklad ukázal, že štvrtina ľudí vo veku 18 až 34 rokov nikdy nedvíha telefón. Volanie im totiž spôsobuje úzkosť a stres. Nie je to však jediný zlý trend, ktorý priniesli sociálne siete. Stále bežnejšia je aj agresia nielen v online prostredí. Zmeniť to chce súbor mladých divadelníkov so svojím novým netradičným projektom.

Zelená je nová čierna (#zelenáisthenewblack) je divadelný projekt, ktorý jazdí za svojimi divákmi priamo do školských tried. Tento projekt vzniká netradičnou metódou tzv. Divadla Fórum. „Divadlo Fórum je jedinečné svojou formou a interaktivitou. Väčšiu časť predstavenia vlastne hrajú diváci,“ hovorí dramaturg Juraj Mitro. Herci majú prichystané dve krátke scénky z prostredia školy a z prostredia rodiny. Hlavný hrdina v nich chce motivovať seba i druhých, aby sa správali ekologickejšie. Tieto scénky však vždy dopadnú zle, teda hlavný hrdina nedosiahne to, čo chcel. Po scénkach prichádza na rad diskusia s divákmi. „Tu dostávajú priestor stredoškoláci nielen rozprávať o tom, čo videli, ale aj prísť na pódium, vybrať si situáciu, do ktorej chcú vstúpiť a odohrať tú scénu ináč, tak ako by to spravili oni, tak aby to dopadlo dobre,“ pokračuje Mitro. Herci spoločne s novým hlavným hrdinom improvizujú a reagujú na nové stratégie, ktoré prináša do scény divák na javisku.

„Nie vždy sú divácke stratégie úspešné, ale vždy sa z nich niečo naučíme. Je to jedinečná skúsenosť, divadelný simulátor reality, kde si divák stredoškolák môže nanečisto vyskúšať svoje nápady a dostať autentickú spätnú väzbu,“  vysvetľuje jeden z hercov Mojmír Procházka. „V scénach je hlavný hrdinom vždy mladý človek, ktorý sa dostane do konfliktu so svojimi rodičmi alebo spolužiakmi a zakaždým sme prekvapení, ako originálne stredoškoláci k týmto situáciám pristupujú. Často stačí zmeniť tón, priniesť do hry novú postavu alebo nový uhol pohľadu a konflikt prestane eskalovať.“ Stredoškoláci si teda touto formou trénujú aj to, ako viesť dialóg s niekým, kto má opačný názor. 

Učiteľky, ktoré doteraz projekt videli, na ňom ocenili najmä to, že je mladým plne prispôsobený, je pre nich atraktívny a najmä pochopiteľný. „Študentom sa veľmi páči akou formou sú odkomunikované všetky dôležité informácie, herci to robia bez toho, aby to znelo nudne a nezáživne. Prekvapilo ma najmä, že na javisko sa postavili aj žiaci, ktorí sú bežne tichší a prejavujú sa menej. Táto forma im pomohla. Bolo to vtipné, odľahčené, no zároveň k veci a zapamätateľné,“ takto zhodnotila zážitok zo svojej triedy pani učiteľka Michaela z bratislavského gymnázia. Predstavenie nekončí tým, že herci divákom prezradia čarovnú formulku, ktorou vyriešia všetky problémy. Nič také totiž nemajú. Majú len chuť hľadať, inšpirovať, viesť dialóg a zlepšovať. Herci so žiakmi tak zakaždým znova hľadajú rôzne stratégie ako motivovať seba a svoje okolie k prijatiu ochrany životného prostredia ako svojej hodnoty. 

„Naše prvé zážitky so stredoškolákmi ako divákmi aj hercami nám ukazujú, že divadlo do škôl jednoznačne patrí. Sme zvedaví na ďalšie stretnutia v novom školskom roku,“ uzatvára jedna z herečiek Tereza Mitro. Projekt vzniká pod záštitou Čalado medzipriestor o. z a z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia a Bratislavský samosprávny kraj. Divadelníci zároveň plánujú prispôsobiť tento projekt aj dospelým divákom a hrávať pre firmy, inštitúcie či samosprávy.

Viac informácií o projekte nájdete tu:  https://www.medzipriestor.com/zelena

zdroj: Eva Sládková

Click to comment

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Advertisement
Advertisement

Hlavní partneri:

Connect