Connect with us

Kultúra

Jedinečné Divadlo 13. opona prichádza s čiernou komédiou Mama umrela dvakrát

Čierna komédia Mama umrela dvakrát cestuje za divákmi do regiónov s unikátnym hereckým obsadením. V predstavení uvidíte známe hviezdy súčasnej slovenskej scény ako Helenu Krajčiovú, Petra Sklára, Mareka Majeského, či Janu Majeskú po boku talentovaných amatérskych hercoch. Tento unikátny umelecký počin má potenciál divákov pobaviť aj primäť ich k zamysleniu sa nad hodnotou vzťahov. Podľa režiséra Karla Rédliho hra totiž nastavuje zrkadlo ľudskému hyenizmu.

Divadelný súbor 13. opona študuje novú hru. Tento raz siahol po diele slovinského autora Vinka Möderndorfera mierne upravenom na slovenské reálie. V čiernej komédii spustí smrť bohatej ženy lavínu udalostí. Na pohrebe sa zvyčajne očakáva smútok, namiesto toho sa rozpúta bitka o dedičstvo plná komických situácií. V predstavení s názvom Mama umrela dvakrát vedľa seba hrajú profesionálni herci a amatéri.

„Chceli sme divadlo urobiť trochu inak. Je totiž veľa neprofesionálnych hercov, ktorí majú vysokú kvalitu.  A ukázalo sa, že to funguje,“ vysvetľuje Viktor Vincze st., ktorý je producentom divadla.

Jeho slová potvrdzuje aj Peter Sklár, ktorý v inscenácii stvárňuje Mórica – syna zosnulej Amálie.

„Amatér pochádza zo slova „amati“ –  milovaný, a na týchto našich kolegoch to je úplne vidno, že hrajú od srdca, z lásky. Mnohí sú ale takí skúsení, že sa tie rozdiely často aj strácajú. Na hre je podľa mňa zaujímavé to, že tam nie je ani jedna kladná postava. Verím, že sa slovenský divák pobaví, uvidí v nej totiž charaktery, ktoré určite pozná zo svojho okolia,“ vraví Peter Sklár.

Z ďalších profesionálov si v hre zahrá Jana Majeská, Marek Majeský, Helena Krajčiová, či Juraj Hrčka.

„Hrám postavu Mariany Draxlerovej. Je to  chamtivá, egoistická žena, vulgárna, bojujúca o dedičstvo zosnulej Amálie, matky jej manžela Mórica. Stretli sme sa výborný kolektív, ktorý si ľudsky sadol. Navzájom sa inšpirujeme, tešíme a tvoríme. Verím, že táto radosť a entuziazmus sa prenesie aj na diváka,“ dodáva Jana Majeská.

Amatérska herečka Alena Demková zo Šale si v hre zahrá sestru zosnulej – Kláru. Amatérskemu divadlu sa popri práci s mládežou venuje viac ako 40 rokov.

„Išla som sem so strachom. Bála som sa, ako nás kolegovia profesionáli prijmú. Predsa len, mala som taký ostych, veď idem medzi ľudí, ktorí hrávajú v telke a zrazu sa k nim mám  postaviť. Ale sú úžasní a hrá sa mi s nimi fantasticky,“ teší sa Alena Demková.

Režisérsku taktovku v Divadle 13. opona vždy dávajú profesionálovi a inak to nie je ani teraz. Karol Rédli bol dokonca ten, ktorý do súboru priniesol návrh naštudovať hru Mama umrela dvakrát.

„Je to slovinský autor, ale my sme si podobní pokiaľ ide o mentalitu, predsudky. V Slovinsku sú rovnako ako u nás ľudia častokrát ovládaní túžbou po majetku a peniazoch. My sme ale túto hru predsa len trošku upravili a preniesli do slovenského prostredia. Avšak hyenizmu, či nihilizmus – to máme rovnaké a je dobré, ak sa na to dokážeme ironicky pozrieť,“ opisuje Karol Rédli s tým, že takýto režírovať zmiešaný súbor je preňho výzvou. „Už som skúšal samostatne  aj s amatérmi, aj s profesionálmi, tu sa to mieša. Musím však povedať, že aj amatéri majú veľkú iskru a obrovský pocit zodpovednosti. A aspoň majú ku komu vzhliadať a môžu umelecky rásť,“ uzatvára.

Premiéra divadelného predstavenia sa koná 16. októbra 2024 v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre. Následne ho budete môcť vidieť po celom Slovensku od  Šale, cez Banskú Bystricu až po Trebišov. Lístky a viac informácii nájdete na webe Ticketportalu alebo v miestnych pokladniach: https://www.ticketportal.sk/event/MAMA-UMRELA-DVAKRAT#popis

Odkaz na FB: https://www.facebook.com/13.opona

Odkaz na IG: https://www.instagram.com/divadlo_13.opona/

zdroj: Eva Sládková

foto zdroj: Divadlo 13. opona

Click to comment

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Advertisement
Advertisement

Hlavní partneri:

Connect